✔ CIRIT-BIRIT ( diarrhea )

✔ CIRIT-BIRIT ( diarrhea )

Cirit – birit pada kucing

.

Dapatkan di kedai online kami :
.
.
***pembelian rm35 ke atas dari kedai online kami akan mendapat PERCUMA POS ( gunakan voucher FREE SHIPPING dari kami sebelum CHECKOUT/SEMAK KELUAR.
.
Kunjungi KEDAI BARANGAN KUCING ONLINE kami di :
.
1) SHOPEE
https://shopee.com.my/syakirman
***pembelian rm35 ke atas dari kedai kami PERCUMA POS
***untuk pengguna baru shopee gunakan code SYAKI874 untuk dapatkan diskaun rm7
.
2) LAZADA
https://www.lazada.com.my/shop/jmaster-store/
.
,
,
.
Kucing mengalami cirit-birit disebabkan banyak perkara.
Cirit birit berlaku ke atas kucing dewasa, kucing tua, anak kucing, kucing jantan dan kucing betina.
Cirit-birit bukanlah sejenis penyakit tetapi cirit-birit adalah tanda atau simptom terhadap penyakit tertentu.
Dalam banyak penyebab cirit-birit, ingin teman nyatakan di sini 5 sebab utama kenapa kucing cirit birit :-
.
  1. Terlebih makan – Mengikut pengalaman teman, kebanyakkan kes cirit-birit yang berlaku ke atas kucing dewasa dan anak kucing adalah disebabkan terlebih makan. Makanan yang dimakan tidak dapat dihadam dengan sempurna yang menyebabkan cirit-birit.
  2. Produk yang berasaskan susu – Tidak teman nafikan bahawa banyak kucing sukakan rasa susu lembu. Tapi hakikatnya makanan yang berasaskan susu tidak sesuai untuk sistem penghadaman kucing. Sistem penghadaman kucing tidak dapat memproses gula(laktosa) yang terdapat dalam susu lembu.
  3. Makanan yang tidak sesuai – Contohnya ada sesetengah kucing yang tidak sesuai makan makanan laut seperti ikan, sotong dan udang. Kadangkala menukar jenis makanan secara mendadak pun membuatkan sistem penghadaman kucing anda terkejut dengan perubahan yang berlaku. Keracunan – Makanan yang diberi telah rosak ataupun sudah terdedah terlalu lama.
  4. Cacing – Kucing dilahirkan dengan semulajadi terdapat cacing parasit di dalam perutnya. Kucing dewasa yang dibiarkan merayau diluar rumah juga terdedah pada masalah ini. Teman nasihatkan kepada peminat dan pecinta kucing untuk dapat ubat cacing anda sekurang-kurangnya 6 bulan sekali dan adalah lebih baik kiranya diberi setiap bulan.
Sama seperti manusia, cirit-birit yang tidak berhenti dan berterusan akan mendatangkan masalah dan kemudaratan pada kucing anda malahan ia akan meletihkan tuan kucing dan membuat anda kecewa.
Bau najis yang busuk dan kuat baunya, amatlah memikat sang lalat untuk berkunjung.
Secara tak langsung rumah anda akan dipenuhi sang lalat. Manakala masalah dan kemudaratan pada kucing anda,  antaranya:-
  1. Darah di dalam najis yang cecair – merbahaya jika berterusan dan perlu dibawa ke vet/klinik dengan segera.
  2. Demam
  3. Dehidrasi
  4. Kelesuan
  5. Muntah
  6. Hilang Selera Makan
Sekiranya kucing anda mengalami cirit-birit melebihi 24jam, segeralah bawa ke vet/klinik dengan segera.

 

NOTA :
Menukarkan makanan/diet kucing anda secara mendadak juga boleh mengakibatkan cirit-birit kepada kucing anda. Ini adalah jadual penukaran makanan yang teman amalkan. Minggu pertama 1/4 makanan baru dicampur dengan makanan yg lama, minggu kedua 2/4, mgu ketiga 3/4 dan seterusnya. Penukaran makanan perlu secara perlahan adalah kerana untuk memastikan perut kucing anda serasi dengan makanan baru.

 

‘Sentiasalah beri kucing anda makanan yang terbaik dan air yang tidak berklorin supaya kucing anda mempunyai kesihatan yang baik dan dapat menikmati kehidupan dengan lebih panjang’. 

Leave a Reply