✔ Kenapa Kucing Makan Rumput

✔ Kenapa Kucing Makan Rumput

Kenapa Kucing Makan Rumput  . . Kucing adalah haiwan yang pembersih, jadi mereka selalu berusaha membersihkan bulunya setiap waktu dengan menjilat bulunya. Disebabkan permukaan lidah kucing yang kasar, banyak bulu yang mati atau gugur tersangkut pada lidah. . . . . Kucing yang bebas bermain diluar biasanya mengambil kesempatan ini untuk memakan rumput supaya dapat

( Teruskan Membaca )
, ,
✔ Kepentingan Susu Kepada Anak Kucing

✔ Kepentingan Susu Kepada Anak Kucing

Kepentingan Susu Kepada Anak Kucing . . Siapa ada anak kucing, kena baca ni. Nak jaga anak kucing ni bukan senang, macam jaga baby baru lahir. Kalau ada mak kucing senang sikit, tapi kalau anak kucing tu anak yatim piatu, terpaksa la korang menjaganya macam anak korang sendiri. . . Anak kucing yang baru dilahirkan

( Teruskan Membaca )
, , ,
✔ Makanan Yang Tidak Baik Untuk Kucing

✔ Makanan Yang Tidak Baik Untuk Kucing

MAKANAN YANG TIDAK BAIK UNTUK KUCING . . 1) SUSU . . Susu bayi bukan la makanan semulajadi pada kucing. Susu lembu hanya sesuai untuk haiwan itu dan juga manusia. Susu lembu mengandungi bahan laktosa yang tidak dapat dihadam oleh kucing. Ini menyebabkan kucing akan sakit perut, diarrhoea dan rasa tidak selesa. Banyak kucing yang

( Teruskan Membaca )
, , , , ,
✔ Tanda kucing mahu mengawan

✔ Tanda kucing mahu mengawan

TANDA KUCING MAHU MENGAWAN ( in heat ) . . Kucing betina mengalami kematangan seksual pada umur yang berbeza bergantung pada baka. Sesetengah baka seperti Siamese akan mula ‘in heat’ seawal umur 5 bulan, manakala bagi baka berbulu panjang seperti Persian akan hanya matang pada usia 10 bulan ke atas. Kucing merupakan haiwan yang mengawan

( Teruskan Membaca )
, , , , , ,
✔ WARNA BULU KUCING : SOLID

✔ WARNA BULU KUCING : SOLID

WARNA BULU KUCING : SOLID Warna bulu SOLID maksudnya warna bulu kucing mempunyai  SATU WARNA sahaja  contohnya hitam. Sekiranya kucing itu dikatakan berwarna BLACK SOLID, maksudnya bulu diseluruh badan kucing keseluruhannya berwarna hitam, dan TIDAK mempunyai sebarang tanda, jalur, corak atau calit di badannya . . Terdapat 4  warna ASAS UTAMA bagi blu kucing iaitu black(hitam) red(oren) chocolate (coklat) –

( Teruskan Membaca )
✔ 8 Jenis WARNA Dan CORAK Bulu Kucing

✔ 8 Jenis WARNA Dan CORAK Bulu Kucing

8 Jenis WARNA Dan CORAK Bulu Kucing . .1. Solid (satu warna) Warna solid adalah satu warna pada bulu kucing yang meliputi seluruh tubuhnya. Terdapat beberapa jenis seperti black solid, white solid, red solid (orange), blue solid, grey solid dan cream solid. . . 2. Bicolor (Dua Warna) Bicolor adalah campuran dua warna bulu pada kucing yang komposisi warnanya seimbang

( Teruskan Membaca )
,
✔ WARNA dan CORAK bulu kucing

✔ WARNA dan CORAK bulu kucing

WARNA dan CORAK bulu kucing . .   Macam mana nak kenal WARNA dan CORAK bulu kucing? Setiap orang mempunyai citarasa yang berbeza terhadap kepelbagaian bulu kucing, Teruskan membaca ya! Tidak dinafikan ramai yang tertarik dengan kucing kerana sifatnya yang manja, tapi tidak dinafikan juga kebanyakkan pemilik kucing tertarik dan terpersona dengan warna dan corak

( Teruskan Membaca )
, ,
✔ Maksud di sebalik pergerakan ekor kucing

✔ Maksud di sebalik pergerakan ekor kucing

MAKSUD DISEBALIK PERGERAKAN EKOR KUCING .   Ekor kucing merupakan salah satu struktur badan yang unik pada kucing. Selain menjadi fungsi utama dalam menjaga keseimbangan tubuh, ekor juga menunjukkan emosi pada kucing – apakah ia sedang takut, marah atau pun gembira. . Berbagai Bentuk dan Fungsi Ekor pada Kucing Bentuk ekor kucing sebenarnya beragam, mulai dari

( Teruskan Membaca )
, , ,
✔ Memelihara kucing perlukan komitmen tinggi

✔ Memelihara kucing perlukan komitmen tinggi

. Haiwan peliharaan terutamanya kucing berbulu lebat, bagaikan magnet yang sering kali menarik perhatian orang ramai. Bagaimanapun, kucing yang mempunyai pelbagai kriteria itu memerlukan penjagaan rapi malah, bukan calang-calang orang boleh memiliki dan memelihara kucing. “Penjagaan rapi bermaksud menjaga secara keseluruhan. Ia bukan sahaja melibatkan pemakanan dan penjagaan badan haiwan itu tetapi tempat tinggal dan

( Teruskan Membaca )