✔ Cara Merawat Selsema Kucing

✔ Cara Merawat Selsema Kucing

Cara Merawat Selsema Kucing (Cat Flu)
.
.
.
Cara Merawat Selsema Kucing
,
 | Sampai saja musim hujan atau tengkujuh, kebanyakan klinik haiwan akan dipenuhi dengan kes kucing selsema atau cat flu dan sakit mata.
Dan selalunya kes ini lebih mudah dan banyak menyerang anak anak kucing (kitten) dan kucing remaja bawah umur 1 tahun.
Kucing dewasa tak terkecuali cuma kucing dewasa ini antibodi mereka lebih kuat.
Trend kes ini berlaku sebenarnya faktor cuaca yang sejuk dan kurang mendapat cahaya matahari yang membawa vitamin C .
Macam kes manusia juga, kalau badan kita kekuranga vitamin C, kita akan mudah diserang selsema.
.
Kes selsema pada kucing ini akan berkait rapat dengan sakit mata.
Selalunya pakej la kes ini.
Sebabnya hidung dan mata sangat dekat kan? Dan ianya mudah berjangkit dengan kucing kucing yang lain, lagi lagi anak kucing.
Jadi sesiapa yang membela kucing didalam sangkar ini, kalau dah ada seekor yang sakit, better korang asingkan dan rawat.
.
Beberapa cara mudah merawat Selsema Kucing (Cat Flu) ini yang korang boleh buat di rumah. Mungkin dapat membantu mengurangkan penggunaan ubatan (drug).
Kalau cara cara di bawah ini tidak berkesan, korang WAJIB ke klinik veterinar berhampiran ye..
.
  • Supplement

.

Cara Merawat Selsema Kucing

.

Sediakan stok supplemen seperti Vitamin C atau Multivitamin.

Caranya dengan berikan supplemen ini kepada kucing korang.

Boleh hancurkan dengan air dan pam kan ke dalam mulutm atau terus masukkan ke dalam mulut kucing korang.

Amalkan 2 kali sehari sehingga kucing korang sembuh. Sangat sesuai diberi apabila dah nampak tanda tanda selsema.

 .
  • Sauna Untuk Kucing
Ingat kucing tak ada sauna ke? Ada okey? Hahaha.
Dalam cuaca yang sejuk, sememangnya kucing korang akan “merindui” cahaya matahari yang akan memanaskan tubuh badan mereka.
Jadi korang boleh buatkan sauna bagi kucing korang. Korang perlukan cage atau sangkar dan bilik air korang yang ada air panas.
Kurung kucing korang di dalam cage dan letak dalam bilik air.
Cuma buatkan wap panas dengan bukakan air panas korang atau panaskan air dan letak didalam baldi. Biarkan wap panas memenuhi ruang bilik air korang.
Jangan lupa tutup pintu. Dan biarkan dalam 10 ke 20 minit mengikut kebesaran bilik air.
Ulangi 2 atau 3 kali sehari sehingga kucing korang selesa dan sihat
.
  • Cuka Epal

.

Cara Merawat Selsema Kucing

.

Penggunaan cuka epal pada kucing ini banyak. Antaranya untuk alternatif lain untuk Virus FIP dan kurap yang tebal.

Dan juga, ianya bagus untuk kucing yang selsema.

Ianya membantu neutralkan balik PH. Caranya mudah, cuma masukkan sesudu dalam makanan dan minuman seperti wetfood dan air minuman harian kucing korang.

 .
  • Asid Amino (Lysine)

Asid Amino berfungsi membina protein yang mana mampu menjadi pertahanan dari virus membiak. So dengan masukkan sedikit asid amino dalam dos 200 mg ke 500 mg ke dalam wet food mampu membantu kucing mendapat sakit.

 .
  • Panaskan kucing 

.

Cara Merawat Selsema Kucing

.

Panaskan kucing? Hahaha, jangan la korang rebuskan pulak kucing korang tapi korang boleh sediakan carikkan surat khabar (karbon tulisan dapat menghangatkan), letakkan selimut, botol air suam di dalam cage atau tempat tidur kucing korang dan memanaskan badan kucing.

 .
  • Jangan bagi kucing korang kehilangan air dalam badan

Dah menjadi kebiasan, bila sampai kes selsema, kucing akan kurang selera minum (cuaca sejuk kurang buat kucing dahaga) dan makan (tidak dapat menghidu makanan kerana selsema).

Ini antara punca utama kebanyakan kucing mati. Jadi, korang kena make sure kucing korang makan dan minum.

Dehydrate atau kekurangan air dalam badan kucing ini korang boleh check dengan memulas /mencubit sedikit kulit kucing dan lepaskan.

Kalau kulit kembali ke bentuk asal, ianya cukup air dalam badan. Kalau perlahan lahan, nampaknya kucing korang dah dehydrate.

Untuk ini, korang boleh berikan air glukose, air gula, madu, wet food, air rebusan atau jus ikan dan apa juga makanan kegemaran kucing korang. Kalau boleh wet food dipanaskan bagi memancing selera kucing korang.

 .
  • Vick’s VapoRub

.

Cara Merawat Selsema Kucing

.

Jangan terkejut kalau ianya boleh merawat selsema kucing korang.

Tapi janganlah disapu banyak banyak. Cuma letak sedikit di cotton bite dan calit di misai kucing korang. Menthol mampu clear kan hidung tersumbat kucing korang itu. Ianya sedikit dapat membantu.

.
  • Bawa ke Klinik Veterinar berdekatan

.

Kalau tak baik baik juga, better dapatkan khidmat doktor atau pengawai veterinar di klinik veterinar. Nak tak nak, kalau korang kekurangan budget atau sibuk bekerja terpaksa la korang korban sedikit masa dan pinjamlah pada kawan kawan dulu. Jangan dah sampai nazak baru nak bawa, memang vet tak mampu nak membantu dah.

Diharap ianya dapat membantu korang yang mempunyai kucing. Musim hujan ini, kucing memang mudah diserang penyakit. Jadi berikan lebih perhatian kepada kelakuan dan abnormal kucing korang ye.

Leave a Reply