✔ Cara Memberi Ubat Pada Kucing

✔ Cara Memberi Ubat Pada Kucing

CARA MEMBERI UBAT PADA KUCING

.

Kunjungi KEDAI BARANGAN KUCING ONLINE kami di :
.
1) SHOPEE
https://shopee.com.my/syakirman
***pembelian rm35 ke atas dari kedai kami PERCUMA POS
***untuk pengguna baru shopee gunakan code SYAKI874 untuk dapatkan diskaun rm7
.
2) LAZADA
https://www.lazada.com.my/shop/jmaster-store/
.

CARA MEMBERI UBAT PADA KUCING
GUNAKAN SYRINGE

.

1) Teknik Melutut Belakang Kucing

1. Melutut ye, bukan duduk hehe. Letak tangan kiri korang di bawah tekak dan tangan kanan memegang pil sambil menggaru lehernya. Beri tekanan dengan ibu jari & jari telunjuk tangan kiri korang di tepi mulutnya.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-1

Apabila mulutnya terbuka, cepat-cepat masukkan pil dan tutup mulutnya. Sapu ke bawah pada lehernya beberapa kali dan pegang mulutnya sehingga pil ditelan.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-2

2) Kaedah hancurkan pil

1. Menghancurkan pil kepada bentuk serbuk dengan menggunakan lesung batu.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-3

2. Gaul dengan makanan dalam tin (untuk kesan yang terbaik, cuba rgaul dengan perisa ikan).
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-4

3.Pastikan korang mendapatkan nasihat dari doktor haiwan terlebih dahulu. Sesetengah pil dibuat untuk dicerna secara perlahan-lahan di dalam perut kucing, jadi mungkin kaedah ini mungkin tidak sesuai.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-5

3) Kaedah menyembunyikan Pil dalam makanan tertentu

1. Korang boleh juga cuba menyembunyikan pil tersebut di dalam krim keju ataupun makanan bayi.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-6

2.Mula-mula, biasakan kucing korang makan makanan tersebut tanpa pil.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-7

3. Bila diorang dah biasa makan, baru letak pil tu. Nanti kucing korang tak akan sedar yang dia dah termakan pil tu.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-8

4. Kalau kucing korang tak makan juga, cuba hancurkan pil tu dan gaul dalam makanan kucing yang basah.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-9

4) Kaedah balut Kucing

1. Isi picagari (tanpa jarum) dengan beberapa mililiter air.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-10

2. Balut kucing anda dengan berhati-hati dengan tuala (macam KFC twister) untuk tujuan mengelakkan korang dari tercedera.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-11

3. Buka rahang kucing dengan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-12

4. Masukkan pil tersebut. Minta bantuan orang kedua jika korang rasa susah nak mengawal kucing tu.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-13

5. Masukkan air dengan menggunakan picagari.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-14

7. Tutup dan pegang mulut kucing sambil urut lehernya (untuk menggalakkan kucing menelan) sehingga korang pasti pil sudah ditelan. Korang juga boleh meniup ke dalam hidung kucing selepas menutup mulut mereka – tindakan ini juga memaksa mereka untuk menelan.

550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-15

Jika kucing tu dah menelan pil tersebut, dia akan menjilat hidungnya.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-16

5) Kaedah balut kucing 2

1. Buang bahagian dalam picagari
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-17

2. Masukkan pil tersebut
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-18

3. Pasang semula picagari tersebut dan tolak sehingga kebawah.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-19

4. Masukkan sedikit air
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-20

5. Bedung kucing dengan tuala.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-21

6. Letakkan kucing di lengan korang dan pegang kepalanya.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-22

7. Letakkan picagari di dalam mulut, iaitu belakang lidahnya.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-23

6) Kaedah pada kerusi

1. Dapatkan kerusi.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-24

2. Isi picagari (tanpa jarum) dengan beberapa mililiter air.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-25

3. Cengkam belakang leher kucing.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-26

4. Letak kucing korang sama dengan posisi dalam gambar.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-27

5.Pastikan kaki kucing tergantung dan tidak berada di atas kerusi.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-28

6. Kucing akan melihat ke atas dan mulut sedikit terbuka kerana dia berada dalam posisi tergantung.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-29

7. Ambil pil dan tolak ia ke dalam mulut.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-30

8. Kemudian suntik sedikit air.
550px-Give-a-Cat-a-Pill-Step-31

 

Dapatkan UBAT UBATAN kucing di kedai online kami :

.

https://shopee.com.my/syakirman

.

***pembelian rm35 ke atas dari kedai online kami akan mendapat PERCUMA POS ( gunakan voucher FREE SHIPPING dari kami sebelum CHECKOUT/SEMAK KELUAR

.

“Selamat Mencuba. Semoga kucing korang cepat sembuh”

Leave a Reply